Vi benytter lokale ressurser og har stort fokus på miljø og bærekraft.

Finnskogutstillingen er både en utstilling og musikkfestival som arrangeres på Svullrya i Grue Finnskog.

To av våre sentrale gallerier er Røgden Bruk og Galleri Tysken, der vi stiller ut arbeider av profesjonelle kunstnere. De andre utstillingene er ujuryerte og en blanding av profesjonelle og amatører. Utstillingene foregår på flere lokaler samtidig på Svullrya og Røgden Bruk. Festivalen foregår utenfor Røgden bruk, ved Røgden innsjø.

Finnskogutstillingen hadde sin første utstilling i 1981 med 19 deltagere. Den gang hadde alle utstillerne tilhørighet på Finnskogen og i dag kommer utstillerne fra alle kanter av Norge og utlandet. Den første utstillingen holdt hus i Svullrya skole. Flere og flere lokaler/hus ble etter hvert tatt i bruk etter som utstillingen vokste i omfang og antall utstillere. I år 2021 feirer vi 40 års jubileum.

  • Finnskogutstillingen har gjennom siden 1981 vært en møteplass for skaperglede. Titusenvis av verk er vist på utstillingene. Den opprinnelige hensikten med utstillingen var å øke interesse for kunst, kunsthåndverk og husflid. Ved 40-årsjubileet i 2021 kan vi si at dette er oppnådd. Det hele begynte med et grendemøte som avisen Glåmdalen, i samarbeid med lokale krefter, holdt i Svullrya 27. februar 1981. På den tiden arrangerte avisen flere samlinger for å få fram synspunkter og forslag som kunne bidra til en positiv utvikling i lokalsamfunnene i Glåmdalsregionen.

    Kultur som virkemiddel
    Grendemøtet i Samfunnssalen i Svullrya samlet 300 personer, og et sentralt tema ble mulighetene for å styrke sysselsettingen på Finnskogen. Arrangørene hadde også invitert 20 lokale kunstnere og kreative personer til å lage en utstilling med egne verk. Disse ble stilt ut langs veggene bak i Samfunnssalen, og denne improviserte utstillingen var begynnelsen på det som i dag heter Finnskogutstillingen. På møtet framholdt flere at Finnskogen, med så mange innfallsrike personer, burde satse mer på kunst, kunsthåndverk og husflid. Åsta Holth var blant dem som ivret for dette. Husflid kan gi arbeidsplasser, og i husfliden har all kunst sitt utspring, sa hun. Mange applauderte Glåmdalens tilbud om å stå i spissen for en årlig utstilling i Svullrya.

    De første utstillere
    De som stilte ut i Svullrya i 1981 var: Eva Wiger, Kristian Tysken, Evelyn Østgaard, Ellinor Henriksson, Tore Hansen, Hanne Borchgrevink, Frode Lerdal, Oskar Torp, Sverre Wilhelmsen, John Ramberg, Eva Skaare, Stein Asbjørn Olsen, Johan Forkerudsæter, Asbjørn Holt, Valbjørg Holth, Åsta Holth, Else Marie Iversen, Ida Juvet, Ylva Jensen, Sigrid Skaslien, Gerd Åransberg, Randi Torgersrud, samt Helga, Johan og Sissel Bekkeli.

    Ettersom jeg jobbet i Glåmdalen som var arrangør og jeg bodde på Finnskogen, ble det til at jeg ledet arbeidet med utstillingen de første årene. Samtidig inviterte vi lokale lag og foreninger til å utpeke representanter til en utstillingskomité.

    Frivillige entusiaster
    Glåmdalen dekket alle utgiftene til de første utstillingene. Etter noen år omorganiserte vi det slik at komiteen også formelt overtok styringen, og avisen gikk over til å bli sponsor. Samtidig overtok Marit S. Korbøl som komitéleder, en oppgave hun har styrt med myndig hånd i over 30 år. Etter hvert ble alle som ville gjøre en innsats for Finnskogutstillingen ønsket velkommen i utstillingskomiteen. Den har også fungert som dugnadsgjeng som har lagt ned mange timer til praktisk arbeid, ikke bare med gjennomføring av selve utstillingene, men også med å sette i stand nye utstillingslokaler som etter hvert ble tatt i bruk, som Galleri Tysken, Bedehuset og Røgden Bruk. Den gamle skolen ble også utstillingslokale og er spesielt viet fotografi.

    Begeistret Kåre Tveter
    Det første «nye» lokalet ble innviet i 1985, da Kåre Tveter som første hovedutstiller fylte det gamle, intime Galleri Tysken med 30 oljemalerier og akvareller. Galleriet er oppkalt etter Kristian Tysken, som av mange regnes som den første profesjonelle billedkunstneren fra Finnskogen. Tveter syntes dette var et sjarmerende lokale med et lys som ytet bildene til «lysets mester» rettferdighet. Tveter ble så begeistret for Finnskogutstillingen og dette galleriet at han anbefalte utstillingen overfor Jakob Weidemann, som stilte ut på Tysken to år senere. I Røgden Bruk og Kulturstasjonen har også mange av Norges mest kjente kunstnere stilt ut gjennom årene.

    Uroppføring av musikkverk
    Når vi klarte å få mange kjente kunstnere til å stille ut sine verker, hadde det utvilsomt betydning at en etablert og respektert billedkunstner som Tore Hansen var med i utstillingskomiteen. Han formidlet kontakt med mange av de første hovedutstillerne og har laget plakater for Finnskogutstillingen i samtlige år. Musikk har alltid hørt med til Finnskogutstillingen. Til å begynne med var det kortere musikkinnslag ved åpningen, etter hvert ble det også konserter og bestillingsverk, blant andre Sinikka Langeland og mange andre renommerte musikere og komponister.

    Utsolgt med 3000 billetter
    Blant åpningstalen gjennom årene finner vi flere kjente kulturpersonligheter, statsråder og dronning Sonja. Finnskogutstillingen hadde mest besøk de første årene, til og med da vi kun hadde ett utstillingslokale. I 1983 ble 3000 billetter solgt, selv om barn gikk gratis. De senere årene har besøkstallene variert men er stabile per dags dato.

    Ringvirkninger
    Utstillingskomiteen har hvert år kjøpt inn kunst av utstillere og har på den måten bygget opp en respektabel kunstsamling, som er offentlig tilgjengelig. Komiteen har også gitt økonomiske bidrag til kulturtiltak i lokalmiljøet. Og som et resultat av at Finnskogutstillingen satte i stand Røgden Bruk til utstillingslokale har Østlandsutstillingen lagt Finnskogen inn i sitt utstillingsprogram. Flere kunstnere har i mange år fått bruke Røgden Bruk som gjesteatelier. Finnskogutstillingen tok også initiativet til en omfattende «kulturrute» som ble arrangert i Grue i flere år.

    Viktig møteplass
    De aller første årene var det et krav at utstillerne skulle ha lokal tilhørighet, men dette kravet ble etter hvert frafalt. Den senere tid har i overkant av 100 utstillere, både profesjonelle og amatører, årlig vært med – og i 2017 deltok ikke mindre enn 149 utstillere.

    To grupper må spesielt takkes ved 40-årsjubileet; utstillere og alle gode medhjelpere.

    Finnskogutstillingen hadde ikke vært mulig uten dugnadsinnsatsen fra lokalmiljøet.

    Mange utstillere kommer igjen tiår etter tiår, fordi de trives så godt på Finnskogutstillingen og miljøet rundt.

    Ideen bak Finnskogutstillingen har vært å øke interessen for kultur og skape en møteplass for kunst, husflid, kunsthåndverk og musikk. Utstillingen, sammen med Finnskogdagene, har utvilsomt bidratt til å gjøre Finnskogen mer kjent på en positiv måte.

    av Kjell Ivar Wålberg

  • - Kåre Tveter 1985

    - Arne Bendik Sjur 1986

    - Jacob Weidemann 1987

    - Frans Widerberg 1988

    - Finn Graff 1989

    - Sidsel Westbø 1990

    - Willibald Storn 1991

    - Kari Bugge Gjerstad 1992

    - Odd Gjerstad 1992

    - Ludvig Eikaas 1993

    - Hanne Borchgrevink 1994

    - Inger Bergitte Sæverud 1995

    - Guy Krohg 1996

    - Kåre Tveter 1997

    - Inger Sitter 1998

    - Tom Gundersen 1999

    - Johanne Marie Hansen-Krone 2000

    - Tore Hansen 2001

    - Morten Krogvold 2001

    - Marianne Heske 2002

    - Asle Svarverud 2002

    - Lars Lerin 2003

    - Vidar Koksvik 2003

    - Kari Håkonsen 2003

    - Marianne Mannsåker 2004

    - Bent Terje Rønning 2004

    - Per Inge Bjørlo 2005

    - Hanne Christiansen 2006

    - Vegar Moen 2006

    - Håvard Vikhagen 2007

    - Marianne Tjønn 2009

    - Päivi Laakso 2010

    - Espen Tollefsen 2010

    - Tore Hansen 2011

    - Oddleiv Apneseth 2012

    - Linda Lothe 2012

    - Stein Koksvik 2013

    - Kristine Fornes 2013

    - Torbjørn Kvasbø 2014

    - Ivar Papadopoulos Samuelsen 2014

    - Lars Teigum 2015

    - Mimi Swang 2015

    - Hanne Borchgrevink, Hans Kristian B. Hansen, Johannes B. Hansen, Tore Hansen, Dag Hofseth, Kari Håkonsen, Marthe Karen Kampen, Vidar Koksvik, Marianne Mannsåker, Dag Skedsmo, Ellen Henriette Suhrke, Lars Teigum, Marianne Tjønn, Ivor Krgo, John Hoelstad Dæhli, Stein Fjelldal 2016

    - Norske Tekstilkunstnere: "Det store mjuke øyeblikk på Finnskogen" - 2017

    - Dag Brattbergsengen 2017

    - Terje Abusdal 2018

    - Trude Semb 2018

    - Dag Skedsmo 2019

    - Unni Askeland, Per Heimly 2020

    2021 Jubileumsutstilling:

    Arne Bendik Sjur, Kåre Tveter, Marianne Heske, Salvador Dali, Christopher Nielsen, Sidsel Westbø, Willibald Storn, Tore Hansen, Hanne Borchgrevink, Frans Widerberg, Hanne Christiansen, Jakob Weidemann, Håvard Vikhagen, Marianne Tjønn, Vidar Koksvik, Kari Håkonsen, Inger Sitter, Per Heimly, Unni Askeland, Dag Skedsmo, Stein Koksvik, Trude Semb Vinaccia, Kristine Fornes, Dag Hofseth, Marthe Karen Kampen, Hans Hansen, Dr. Erik, Brian Laroche, GGOP Art, Ellinor Henriksen (Galleri Tysken).

    2022: Ståle Blæsterdalen og Ingema Hoff

    2023: Unni Askeland og Nils Forsman

  • Skogheim 1989: Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen og Celio de Carvallo; «Langt nord i Skogen»

    Røgden Bruk 1990: Kongsvinger Storband

    Røgden Bruk 1991: Frode Haltli, trekkspill. Marius Haltli, trompet

    Røgden Bruk 1992: Skarp sving

    Røgden Bruk 1993: Erik Bergene

    Røgden Bruk 1994: Alf Cranner

    Røgden Bruk 1995: Tre Menn en uten; Knut Harald Jensen, Håkon Endresen, Kristoffer Søbak, Tore Haltli

    Røgden Bruk 1996: Storbandittene

    Røgden Bruk 1997: Ælj og Måne, Sinikka Langeland, Bengt Berg

    Grue Finnskog kirke 1998: Anne Strengehagen, Tone S. Johannessen, Ruth Stavne Dølvik

    Grue Finnskog kirke 1999: Jigme Drukpa, fløyter og dranyen

    Skogheim 2000: Sinikka Langeland, Lille Rosa

    Kulturstasjon Finnskogen 2001: Siemen Moa- Frølandet, av Sinikka Langeland. Bestillingsverk, urframførelse.

    Kulturstasjon Finnskogen 2002: Skogsimprovisasjoner – jazz og poesi. Anders Jormin, bass, Severi Pyysalo, vibrafon, Torgeir Rebolledo Pedersen, lyrikk.

    Kulturstasjon Finnskogen 2003: Vertavo og jazzvariasjoner, Øyvor Volle, fiolin, Berit Cardas, fiolin, Hennige Landaas, bratsj, Bjørg Værnes, cello

    Kulturstasjon Finnskogen 2004: Fra Sibelius til Søderlind, Håvard Gimse,piano, Karl Ivar Refset, slagverk, Norges Musikkhøy-Skoles Kammerkor ved dirigent Grete Pedersen. Konserten ble støttet av Norsk Kulturråd.

    Kulturstasjon Finnskogen 2005: Frode Haltli, akkordeon, Maja Ratkje, sang

    Kulturstasjon Finnskogen 2006: Alf Hambe,” I sommarn sena” gitar og visesang

    Kulturstasjon Finnskogen 2007: Solo Cissokho, Sang og kora

    Grue Finnskog kirke 2009: YERAZ med Trygve Seim, saksofon

    Grue Finnskog kirke 2010: Iro Haarla, jazzpianist, piano. Konserten ble støttet av Norsk Kulturråd

    Tanken 2010: Stian Carstensen, trekkspill og banjo. Ola Kvernberg, jazzfele

    Røgden Bruk 2011: Valkyrien Allstars og Sinikka Langeland m/ Lars Anders Tomter og Markku Ounaskari

    Galleri Tysken 2011: Kjartan Gullikstad, gitar og Ole Mofjell, trommer

    Røgden Bruk 2012: Urpremiere på Sammas Himmelsøye med Trio Mediæval og Sinikka Langelands Ensemble.

    Røgden Bruk 2013: Trygve Seim og Jai Shankar Projekt.

    Trygve Seim, saxer, Jai Shankar, tabla, Rohini Sahajpal, sitar, Svante Henrysson, cello

    Røgden bruk 2014: Oslo Strykekvartett, Bartòk & Bach med finsk touch.

    Røgden Bruk 2015: Paolo Vinaccia, Bendik Hoffstad og Jacob Young.

    Røgden Bruk 2016: “Tremors” med Kjartan Gullikstad, Mathias Eick, Sigurd Hole, Elisabeth Lid Trøen, Øystein Aarnes Vik

    Grue Finnskogkirke 2017 Knut Reiersrud og Iver Kleive

    Røgden Bruk 2018: Levi Henriksen & Babylon Badlands

    Røgden Bruk 2019: Christian IV Consort

    Røgden Bruk 2021: Sinnika Langeland (Mathias Eick trumpet, Thomas Strønen trommer, Mats Eilertsen bass)

    Røgden Bruk 2022: Peter Estdahl vokal/synth/gitar, Bård Berg trommer, Simen Sjøli bass

    Røgden Bruk 2023: Irena Banjeglav og Lars Henrik Johansen