Galleri Tysken

Galleri Tysken

Historikk:

Galleri Tysken var den aller første skolen på Grue Finnskog. Den ble bygget i 1870 og inneholdt bare et eneste lite klasserom. Skolen sto i Helgeberget, men ble i 1898 flyttet til Svullrya og påbygd en leilighet til læreren.

Galleri Tysken eies i dag av Finnetunet Museum. Det var forfatteren Åsta Holth (1904-1999) som lanserte tanken om å skape et kunstgalleri i den gamle skolestua. Galleriet fikk navn etter billedkunstner Kristian Tysken (1896-1973) som vokste opp i Tysken på Åsnes Finnskog, og i sin tid skjenket en del av sine malerier til Grue Finnskog.

Galleri Tysken har i mange år huset hovedutstiller, første gang i 1985.

Egne ord:

– «Finnskogen er et sted som jeg har stor tilknytning til. På vandring i mine forfedres fotspor, finner jeg; trolske innsjøer, sammenraste husmannsplasser og frodige torp blant løvskog. Det hele omkranset av den tunge, mørke granskogen, full av trollskap. Det er dette som for meg gjør Finnskogen så mystisk. Her er det nærliggende å hente inspirasjon, både i naturens former, fra folket som har levd og fortsatt lever der, og ikke minst i skogfinnenes mytologi.

I denne utstillingen ønsker jeg vise historiske portretter av mennesker jeg har møtt; uttrykksfulle ansikter, kropper preget av et hardt liv i skogen, ensomhet og stillhet. Andre keramiske former er inspirert av trestammenes variasjoner, samt skogens mylder av struktur og farger.

Arbeidene er utført i steingodsleire med dekor av en blanding av underglasurfarger, oksyder og glasur.»

Ingema Hoff, keramiker og skulptør

Finnskogsutstillingen © 2023. Alle Rettigheter
Personvernserklæring