fredag

EIVIND VULLUM m/Jerzy Maczynski & Nicolas Stocker
Åpning av utstilling til Christopher Nielsen
ANDREAS RØYSUM & PAAL NILSSEN-LOVE
HILMA NIKOLAISEN
OUTER LIMIT LOTUS

lørdag

Åpning resten av utstillingene
Kanopadling
Workshop (for barn)
BYDYRA
SINIKKA LANGELAND M/ KNUT HAMRE
ULTRAFLEX
TUSMØRKE

søndag

Skogvandring m/Einar Korbøl

Vandringen starter utenfor Grue Finnskog Kirke på Svullrya og ender utenfor Åsta Holths hjem.
Påmelding til vandringen via epost. Vandringen er gratis med festivalbillett,
både helgepass eller ett dagspass.

Velkommen til åpningsdagen 24. mai inne på Røgden bruk kl 19:00.

I år lanserer vi også en egen barnekunstutstilling på Svullrya skole. Alle utstilingene vil være åpne 25. og 26. mai fra 11:00-17:00.

Billett til alle utstillingene koster 100,-

24. - 26. mai (18:00-22:00)

Christopher Nielsen

Røgden bruk

Vårt hovedgalleri, ligger vakkert til ved Røgden innsjø. I år er vi stolte av å presentere verkene til Christopher Nielsen, som inkluderer malerier, tegninger, grafikk, tegneserier, video og installasjoner. Bandet Outer Limit Lotus fremfører også et bestillingsverk til Nielsens utstilling på åpningsdagen 24. mai, på festivalområdet utenfor Røgden bruk. Det er egne billetter for festivalen.

Les mer om Røgden bruk

25. - 26. mai (11:00-17:00)

Lotte Konow Lund

Galleri Tysken

Galleri Tysken er hjemmet til vår andre hovedutstiller og er vårt eldste galleri. Vi er begeistret for å presentere Lotte Konow Lunds verk, som omfatter både tegninger og trykk.

Les mer om Galleri Tysken

25. - 26. mai (11:00-17:00)

Gamleskolen

Dette lokalet benyttes til den juryfrie gruppeutstillingen av fotografier, hvor både profesjonelle og amatørkunstnere deltar.

Les mer om Gamleskolen

25. - 26. mai (11:00-17:00)

Eldrehuset

Eldrehuset er hjemmet for en variert utstilling og salg av brukskunst, treskjæring, husgjenstander, husflid og tekstiler laget av dyktige håndverkere.

I tillegg tilbyr kafeen her mat og varme drikker.

Les mer om Eldrehuset

25. - 26. mai (11:00-17:00)

Svullrya skole

Svullrya skole er vertskap for den juryfrie gruppeutstillingen, som preges av sin sjarmerende og eklektiske stil, og inneholder verk fra både profesjonelle og amatørkunstnere. Fra og med i år har vi også med en egen utstilling for barnekunst.

Les mer om Svullrya Skole

Festivalen har både konserter og tilbud for store og små med egen barnekonsert, workshop, padling og skogvandring.

Artister slippes fortløpende.
– festivalbilletter kan kjøpes her.

Outer Limit Lotus

Outer Limit Lotus spiller cinematisk frihetsrock inspirert av Goth og Post-Punk. Deres siste plateutgivelse Dazzling Darkness låter som en kjølig skandinavisk respons til amerikansk 60-talls vestkystrock, blandet med filmatisk inspirasjon som Angelo Badalamenti, Henry Mancini, og vidåpne lydbilder man ellers bare finner hos 80-talls-storheter som Tears for Fears, The Cure og a-Ha.

Bandet består av Henrik Øiestad Myrvold (gitar, vokal), Vebjørn Guttormsgaard Møllberg (bass, vokal), Øystein Wyller Odden (trommer, vokal) og til bestillingsverket Kindred Spirits har de fått med seg Kristine Marie Aasvang (vokal, fløyte) og Trond Mjøen (gitar, synth).

Kindred Spirits, som er tittelen på bestillingsverket, kommuniserer tett med Christoffers Nielsens arbeider i Finnskogutstillingen på Røgden Bruk. Musikken har elementer av ambient, goth-rock, kor og samtidsmusikk og forholder seg tematisk til området og miljøet rundt Brugata i Oslo både i tekst og musikk.

Ultraflex

Ultraflex er samarbeidet mellom norske Farao og islandske Special-K. I 2020 ga de ut debutalbumet "Visions of Ultraflex"; som vant både Icelandic Music Awards for Beste elektroniske album og Kraumur Awards for Beste album i tillegg til en rekke andre nominasjoner. I 2022 kom oppfølgeren ‘Infinite Wellness’ på Street Pulse Records.

Ultraflex byr på en helt unik opplevelse i form av både lyd og det visuelle, og musikken er strekt inspirert av disko, italo og 80-talls funk i tillegg til new-age, jazz og fusion. Resultatet er catchy, forunderlig og dansbart, og bandets kompromissløse stil og image har satt fyr på dansegulv Europa over. Gjør deg klar for high-concept kitch sett gjennom Ultraflex sine briller.

Vi lover det blir dansing!

Andreas Røysum
& Paal Nilssen-Love

Klarinettist Andreas Hoem Røysum og trommeslager Paal Nilssen-Love er blant de mest aktive fra sine respektive generasjoner. De har begge dypdykka i ulike musikalske tradisjoner fra hele verden, og tar med seg en rikholdig ballast når de møtes i en virvelvind av ekspressive melodier, rytmer og primalskrik.

Ingen norsk jazzmusiker har turnert verden rundt mer enn Nilssen-Love. Han har særlig knytta tette bånd til Japan, Brasil og Ethiopia. Han har vært del av viktige band som Element, Atomic og The Thing, og har det siste tiåret ledet egne band som Large Unit og Circus, i tillegg til å pleie musikalske forhold med levende legender som Joe McPhee og David Murray.

Røysum kommer seg rundt han óg; enten med sitt eget Røysum Ensemble, eller som medlem av f. eks Marthe Lea Band, Miman eller Nakama. Med dyp inspirasjon og respekt for tradisjonsbærere kaster han seg inn i fremtidens utfoldelse, siktende på transcendens.

Hilma Nikolaisen

Hilma er kjent fra ulike musikalske konstellasjoner, blant annet Serena-Maneesh, Loch Ness Mouse og Anne Grete Preus-band. Som soloartist har hennes fire kritikerroste album gitt henne Spellemannominasjon, internasjonal anerkjennelse og et voksende publikum.

Nå er hun ute med det nye albumet Social Works, og presenterer dette live i et elektrisk og ekstatisk trio-format!

Foto: Elvira Nikolaisen

Eivind Vullum
m/Jerzy Maczynski
& Nicolas Stocker

Eivind Vullum er en norsk musiker, lyddesigner og DJ med bakgrunn fra den elektroniske musikkscenen i Oslo, som ene halvdelen av hardwaretechno-duoen Bloksberg og gjennom hans tidligere faste klubbkonsept Klubb Kadabra på Blå (Oslo).

Hans debut-soloalbum «Ohms Love» ble utgitt på HMD Records våren 2022. Albumet består av syv små, meditative og harmoniske lydverk som befinner seg i grenseland mellom new age music og ambient. Det er både maksimalistisk og minimalistisk og ble lagt merke til av bl.a Morgenbladets anmelder Ida Messel: «...Den langsomme, drøye akkordloopen gjør at hver frekvens blir helt klar og nesten synlig, og at lyden får en ny mening for hver runde den passerer...» «...et album som stiller seg oppsom et alternativ – et som peker i motsatt retning av tendensen til et stadig kortere oppmerksomhetsspenn i kulturen...».

Det siste året har Vullum spilt mye live i trioformat med den polske saksofonisten Jerzy Maczynski (UHF, Polish Jazz) og den sveitsiske trommeslageren Nicolas Stocker (Nik Bärtsch ‘Mobile’, Maarja Nuut). De tre har (ofte i samarbeid med visuell kunstner Katarzyna Debska) spilt på steder som Avant Art Festival (Wroclaw, PL), Sauna Studio,Klub Spatif (Warszawa) og Blå, Kafé Hærverk her hjemme. I november i fjor spilte de inn et nytt album sammen i Studio Paradiso i Oslo, dette materialet vil bli utgitt senere i år. Samarbeidet med Maczynski og Stocker har dratt Vullums komposisjoner i en merrytmisk, improvisert og eksperimentell retning, med elementer fra frijazz, drone og harmonisk ambient. Konserten i Finnskogen vil bli en gyllen mulighet til å høre det nye materialet live for første gang!

Foto: Thomas Moe Ellefsrud

Tusmørke

Bli med til en fortryllet verden. Virkeligheten er hva du gjør den til. Tusmørke spiller funky frikemusikk med tekster om lokalhistorie og fjernsyn, de underjordiske og det overnaturlige. Har du også en intens lengsel etter det som engang var og alt som kunne vært annerledes? Bli med til 70-tallet: 70 før og etter Kristus, 1070, 1970 og 2070.

Siden 2012 har Tusmørke gitt ut 11 album. Plata Ført bak lyset ble nominert til Spellemannprisen i 2016 og Hinsides fra 2017 ble av nettstedet Prognytt.no kåret til en av tiårets 10 beste norske progutgivelser. Bandet har spilt konserter over hele Norge og er usedvanlig folkelige til å være så vriene. Forvent disko, folk, psykedelia og prog i et kaleidoskop av nerdete referanser og groovy hooks. Mellom låtene utdypes innholdet i tekstene på en måte som får Having Fun with Elvis on Stage vol 1 og 2 til å blekne i kinnskjegget. Her snakker vi monolog i stereo!

Foto: Thomas Moe Ellefsrud

Sinikka Langeland
& Knut Hamre

«Det blå landet» er ein konsert med dikt av Hans Børli og Olav H Hauge og med ny musikk av Sinikka Langeland og Knut Hamre. I musikken har dei lete seg inspirere av korleis folkemusikken i Hardanger og på Finnskogen er ein del av bakteppet for diktinga. Lengselen til det hinsidige har kanskje i eldre tider skapt huldremusikk og møte med det usynlege, ein lengsel mot det blå landet, som Hauge kallar det i eit dikt. Dette heilt nye samarbeidet mellom Langeland og Hamre er spenstig både når det gjeld arrangementa med element frå to ulike tradisjonar og samklangen av to så spesielle instrument som kantele og hardingfele. Songen bær visdomen i dikta til to av Norges mest folkekjære poetar.

Sinikka Langeland var berre 17 år då ho sette tone til eit dikt av Hans Børli fyrste gong. I 1985 sette ho tone til " Langt innpå skoga" ogso namn på hennar debutplate i 1994. Ho er og ein av dei som har ført Børli sine dikt ut i verda med si innspeling "Starflowers" på ECM Records og hennar turnear i Europa, Japan, Irland, India og Usa. I 2011 kom plata "The Land That Is Not" med musikk til dikt av Olav H Hauge og Edith Södergran. Konserten "Det blå landet" er Sinikka Langeland og Knut Hamre sitt fyrste samarbeid.

Knut Hamre møtte Olav H Hauge fyrste gong i tolvårsalderen då Olav las eigne dikt på konsert i Granvin. Seinare tok Knut til å vitja Olav i heimen hans på Rossvoll i Ulvik. Dette vart ein kontakt som vara så lenge Olav levde. Saman med forfattaren sjølv, Bodil Cappelen, Hildegun Riise, Liv Osa og Ola Bø har Knut arbeid med Olav si dikting, dikt og dagboktekstar, eit arbeid som har enda opp med konsertar, turnear og seminarer frå Tromsø i nord til Kristiansand i sør ! «Det blå landet» er fyrste samarbeidet til Sinikka Langeland og Knut Hamre.

Foto: Terje Skår

Bydyra

Tre venner våkner en morgen og oppdager at huset deres er i tusen flis! Treet de bor i blir hugget ned av menneskene, så dyra flytter til byen. Det er ikke så lett å finne seg til rette, og dyra oppdager at de ikke er de eneste husløse i menneskenes verden. Dyra tilpasser seg og finner seg et nytt hjem i parker og bakgårder. Det viser seg at menneskenes by, plassert oppå naturen, ikke er trygg for naturens egne luner. Når vannet stiger og byens underjordiske elver kommer opp i dagen, er ikke betongen og asfalten så sterk som den ser ut. Storbyen blir på nytt en villmark.

Bydyra er et musikalprosjekt av Tusmørke, i samarbeid med Aktivitetsskolen Nordstrand i Oslo. Musikken fra de to musikalene kom på plate i 2017 på Karisma Records. Grevlingen, Kråka, Ekornet, Trollmannen og Signekjerringa fremfører et utvalg av sangene, med et dramatisk sammendrag av handlingen. Det inviteres også til å leke med til gamle barnesanger og svinge seg til nye rytmer fra Bydyras plate fra 2019, Leker for barn, ritualer for voksne.

Foto: Terje Skår