Hovedutstiller

PROGRAM

HOVEDUTSTILLER

KONSERT

 

USTILLINGSSTEDER

RØGDEN BRUK

GALLERI TYSKEN

BEDEHUSET

GAMLE SKOLEN

ELDREHUSET

 

 

INFORMASJON

OM OSS

UTSTILLERE 1985-2019

KONSERTER 1989-2019

 

KART

KONTAKT

PÅMELDING

 

LINKER

__________________________

 

4.-6. SEPTEMBER 2020

ÅPNINGSTIDER:

FRE: 19:00

LØR: 11:00 - 17:00

SØN: 11:00 - 17:00

 

HOVEDUTSTILLER


Unni Askeland og Per Heimly på Finnskogutstillingen 2020. 

«Det blir en ode til Ari». 

Fredag 4.sept. kl 19.00 er det åpning av Finnskogutstillingen på Røgden Bruk i Grue Finnskog med kunstneren Unni Askeland og fotografen Per Heimly som hovedutstillere. 


Finnskogutstillingen fikk et umiddelbart ja, da Askeland i oktober ble forespurt om å stille ut. Hun skal presentere et utvalg fra sitt kunstneriske liv og reise, som spenner seg fra flere år som en del av et spennende kunstnermiljø i USA på 80-90-tallet, til å bli innkjøpt av Nasjonalmuseet. 

«Unni Askeland er en kunstner som har jobbet kompromissløst som maler, grafiker, tegner,  og med film og installasjon i snart 25 år.. Gjennom et helt eget autentisk språk har hun beskrevet eksistensielle problematiker rundt det å skape, å være kvinne og å være inn og ut av mediene, både den kommersielle delen og det kunstneriske». 

Bjarne Melgaard

 

Per Heimly har vært en av våre fremste fotografer i 25 år; hans bilder befinner seg et sted mellom det kommersielle og kunstneriske. Heimly har aldri nølt med å provosere i sin kunst og har heller ikke unngått kontroverser i mediene, feks som represent for kunstnerbrødrene som fikk navnet “Den nye vinen”.

Heimlys bilder provoserer fordi de ofte viser det vakre i uskjønne, nedverdigende og tabubelagte situasjoner. Han skyr ikke arven etter Edvard Munch, og det var dette ekspressive uttrykket som gjorde Heimly bredt kjent i Norge og internasjonalt.  Etter den tragiske bortgangen til Ari Behn, har Unni hatt et ønske om å minnes og hylle sin venn. Og i den forbindelse ble det helt naturlig å invitere med sin mangeårige venn, fotograf Per Heimly. Dette blir første gang de to lager en utstilling sammen.  

– Det blir en ode til vår kjære Ari. Han var en av mine aller nærmeste venner og Per sin sjelevenn og blodsbror. Vi fant ut at nå må vi gjøre noe med denne tomheten, sier Askeland, som tidligere har hatt utstillingen «AU» (etter kunstnernes initialer) sammen med Behn under Litteraturfestivalen i Lillehammer i 2001. Denne utstillingen får navnet «UP» også etter kunstnerenes initialer. De vil fylle galleriet med eldre og nye verker, samt verker produsert i felleskap dedikert til Ari. Utstillingen blir en blanding av sorg og humor. 

  • Vi skal finne små glimt av glede i en stor sorg, så jeg tror dette kan bli ganske så feiende flott og gøy, sier Askeland. 
  • Man putter hjertet sitt på hoggestammen når man stiller ut alene. Det føles tryggere å stille ut sammen med Unni akkurat nå, sier Heimly som uttrykker stor glede over å endelig få oppleve mystiske Finnskogen, som han har vært fascinert av siden ung alder.